Det pratas en hel del om kostcirkeln, men vad är det egentligen? Kostcirkeln, som numera kallas för matcirkeln, är ett sätt att illustrera och gruppera livsmedel som bör ätas dagligen. Sedan den introducerades 1965 har den utgjort grunden för riktlinjerna för hälsosam kost.
De flesta vill äta nyttigt, men vet dock inte hur vad som bör ingå i en hälsosam kost. Tack vare kostcirkeln kan du lättare få en översikt över livsmedel som du bör få i dig dig för att tillgodose det dagliga intaget av näringsämnen och energi. Sedan 1991 kallas uppdelningen för matcirkeln. Det är ett sätt att illustrera sju huvudgrupper av livsmedel som bör ätas varje dag. De olika grupperna är:
- Frukt och bär
- Grönsaker
- Potatis och rotfrukter
- Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
- Matfett
- Mjölk och ost
- Kött, fisk och ägg
Cirkelns sju huvudgrupper
Matcirkeln är ett bra sätt att kontrollera att du får i dig allt din kropp behöver för att fungera som den ska. Den introducerades av Livsmedelsverket, dåvarande Statens institut för folkhälsa, på 60-talet och används fortfarande som referens för en balanserad och hälsosam kost.
Nästan alla livsmedel innehåller näringsämnen och energi. Det finns energigivande näringsämnen som fett, proteiner och kolhydrater. Det är även icke-energigivande näringsämnen som omfattar vitaminer och mineraler. Även syre och vatten räknas till näringsämnen.
Näring från kosten behövs för kroppens tillväxt, utveckling och energinivå. För att få i dig tillräckligt med näringsämnen är det viktigt att du äter en varierad och hälsosam kost. Matcirkeln grupperar in olika livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Genom att varje dag äta livsmedel från de olika grupperna ökar du chansen att du får i dig alla näringsämnen som kroppen behöver.
Frukt och bär
Den här gruppen innehåller mycket fibrer och vitaminer, exempelvis vitamin C och folat. Färgglad frukt innehåller även antioxidanter som förhindrar bildning och skador från fria radikaler. Välj helst frukt och bär efter säsong.
Grönsaker
Grönsaker innehåller många viktiga näringsämnen, exempelvis vitaminer, protein och kolhydrater. De innehåller bland annat folat, vitamin C samt vitamin A i form av karoten. Dessutom är grönsaker rika på fibrer vilket bland annat är bra för magen. Det spelar ingen roll om du äter frysta eller färska grönsaker.
Potatis och rotfrukter
Potatis och rotfrukter är innehåller mineraler, vitaminer och kolhydrater. De innehåller bland annat vitamin C, kalium, karoten och vitamin B6.
Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
Tidigare kallades den här gruppen för bröd och spannmål, men nu har den ett mer beskrivande namn. Den innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Bland annat innehåller de järn, vitamin B, folat och antioxidanter. Välj helst fullkornsprodukter för att få i dig maximalt med näringsämnen.
Matfett
Matfett innehåller essentiella fettsyror samt vitamin A, D och E. Välj helst nyttiga omättade fetter som olivolja eller rapsolja. Minska gärna intaget av mättade fetter som smör och palmolja.
Mjölk och ost
Mjölk och ost kallades tidigare för mejeriprodukter. Den här gruppen ger vitaminer och mineraler, exempelvis kalcium. Välj helst magra, osötade varianter.
Kött, fisk och ägg
Kött, fisk och ägg innehåller mycket näring samt vitaminer, protein och mineraler. Bland annat finns den livsviktiga vitamin B12 endast i animaliska produkter. Veganer som inte äter livsmedel från denna grupp kan därför behöva komplettera med kosttillskott.